dissabte, 17 de desembre del 2016

Neix la primera nevera solidària de Barcelona

Diverses entitats de Barcelona s'han sumat a aquest projecte que lluita contra el malbaratament alimentari a partir de l'aprofitament i la solidaritat


Font:  Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Les neveres solidàries tenen l'objectiu de lluitar contra el malbaratament alimentari posant a disposició de les persones aliments que, d'altra manera, acabarien essent llançats.


Per al funcionament de les neveres solidàries cal la participació de persones dipositants, que poden ser també entitats o comerços, i de les persones receptores, que aprofiten els aliments que troben a la nevera. Un espai o una entitat es fa càrrec de la conservació de la nevera, i de garantir el bon estat dels aliments.
Aquest és un exemple pràctic d'aprofitament i de solidaritat, que representa una eina més en la lluita contra el malbaratament alimentari.
Font: http://neverasolidaria.org

Cooperació entre entitats

La iniciativa va sorgir a partir de la comissió de responsabilitat ambiental de l'Ateneu l'Harmonia. Per posar-la en pràctica van contactar amb el col·lectiu basc Nevera Solidaria. Compten amb el suport de la Fundació Rezero, la Fundació Banc de RecursosNutrició Sense Fronteres i el vist-i-plau de tècnics de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària.
L'Ateneu L'Harmonia i el col·lectiu STAP Social, acolliran i tindran cura del manteniment de la nevera, tal com explicaran a l'acte de dimarts 13, al recinte de Fabra i Coats, seu de l'Ateneu.

Una xarxa de neveres

La Nevera Solidària de L'Harmonia s'emmarca dins la xarxa de Nevera Solidària que va començar a Galdakao (Biscaia) el 2015 i s'ha anat estenent per tota la península. Actualment funcionen satisfactòriament més de 10 neveres solidàries, seguint uns mateixos criteris de funcionament per dipositar i retirar els aliments. A les neveres solidàries es pot portar algun aliment o plat cuinat que es preveu que no es podrà consumir.